Fatiha Suresi Okunuşu ve Anlamı
20 Temmuz 2024

Fatiha Suresi Okunuşu ve Anlamı

Fatiha Suresi

Fatiha Suresi, Kur'an-ı Kerim'in ilk suresi olup Mekke döneminde inmiştir. Yedi ayetten oluşan bu sure, Kur'an'ın açılış suresi olduğu için "Fatiha" yani "açılış" ismini almıştır. Resmi sıralamada birinci, nüzul sırasına göre ise beşinci sıradadır. Halk arasında "El-Hamdü", "Ümmü'l-Kitap" (Kitabın Anası), "el-Esas" (Temel), "el-Vâfiye" (Kapsayıcı), "el-Seb'u'l-Mesânî" (Tekrar Edilen Yedi Ayet) ve "el-Kenz" (Hazine) gibi isimlerle de bilinir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), "Fatiha'yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Bu nedenle, beş vakit namazın her rekatında Fatiha Suresi'nin okunması vaciptir. Namaz kılan her Müslüman, bu sureyi günde kırk defa okumaktadır.

Bismillahirrahmanirrahim

"Elhamdü lillâhi rabbil'alemin. Errahmânir'rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na'budu ve iyyâke neste'în, İhdinessırâtel müstakîm. Sırâtellezîne en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn."

Fatiha Suresi'nin Anlamı

Hamd, âlemlerin Rabbi, merhametli olan, merhamet eden ve Din Günü'nün sahibi olan Allah'a mahsustur. (Allah'ım!) Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların ve sapmayanların yoluna eriştir.

Fatiha Suresi, anlamı itibariyle en büyük dua ve münacattır. Kur'an'ın ana esaslarını özetleyen bir sure olarak kabul edilir. Fatiha'da, övgüye ve ibadete layık tek Allah'ın varlığı, O'nun hakimiyeti, kulluğun yalnız Allah'a yapılacağı, yardımın yalnızca Allah'tan geleceği, doğru yola varmanın ve doğru yoldan sapmanın Allah'ın iradesine dayandığı, hayrı ve şerri yaratanın Allah olduğu ifade edilir. Ayrıca, surede Allah'ın "Rabb", "Rahman" ve "Rahim" gibi yüce sıfatlarından da bahsedilmektedir.

Allah'ın Sıfatları

Rabb

Rabb; terbiye eden, besleyip büyüten, istediği şekle sokan, kullarına "yap, yapma!" diye tekliflerde bulunan, bazen sevindiren, bazen korkutan ve yavaş yavaş yetiştirip kemale erdiren demektir.

Rahman

Rahman, Allah'ın ikinci sıfatı olup pek merhametli, sonsuz ve umumi rahmet sahibi demektir. Başka bir deyişle Rahman; her varlığa yaratılışının gerektirdiği gayeye göre birtakım kabiliyetler veren, şahsının ve türünün yaşaması için gereken her şeyi hepsine birden, bunların isteyip istemediğine, çalışıp çalışmadığına, imanlı veya imansız olduğuna bakmayarak vermiş olan ezelî, geniş, sonsuz rahmet sahibi demektir.

Rahim

Rahim; çok merhamet edici demektir. Bu da Allah'ın üçüncü sıfatıdır. Allah'ın Rahim sıfatını taşımasının anlamı şudur: Akıl ve iradeye, iyiyi kötüden seçme kudretine sahip olarak yaratmış olduğu insanlara Allah, Rahman sıfatının gerektirdiğinden fazla olarak, çalışmalarının karşılığı artı nimetler verir. Allah'ın bu nimetlerine kavuşmak için her şeyden evvel, insanın iradesini kullanarak çalışması, Allah'ın gösterdiği yoldan yürümesi gerekir. Allah isterse onun bir amelini bin bir mükâfat ile de karşılar. Bu Rahim sıfatının gereğidir.

Mâliki Yevmi'd-Dîn

"Mâliki yevmi'd-dîn" (Din Günü'nün Sahibi), Yüce Allah'ın surede geçen diğer sıfatıdır. Bu sıfatı gereğince Allah, insanın yaptığı her iyi ve kötü işin karşılığını mutlaka ahirette verir.

Fatiha Suresi'nde Allah'ın yüce sıfatları böylece belirtildikten sonra, bu sıfatlara sahip Allah'a karşı kulun tutum ve davranışlarının nasıl olması gerektiği ifade edilir. Kul, yalnızca bu yüce sıfatlara sahip Allah'a ibadet etmeli ve ona sığınmalı, ondan kendisini hidayete erdirmesini dilemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fatiha Suresi Kaç Ayet

Fatiha Suresi Kaç Ayet

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fatiha Suresi Kabe İmamları

Fatiha Suresi Kabe İmamları

Fatiha Suresi Fazileti

Fatiha Suresi Fazileti

Fatiha Suresi Tefsiri

Fatiha Suresi Tefsiri

Fatiha Suresi Okunuşu ve Anlamı

Fatiha Suresi Okunuşu ve Anlamı

Fatiha Suresinin Anlamı

Fatiha Suresinin Anlamı